“Kop uit die Sand, eet Oudtshoorn Volstruis”

kop uit die sand_webOudtshoorn presenteert Struisvogelvlees op Culinair. 

Volstruis en Potjiekos op Culinair Alphen. Onder het thema “Kop uit die Sand, eet Oudtshoorn volstruis” presenteert Oudtshoorn uit Zuid Afrika zich met struisvogelvlees op Culinair Alphen. Struisvogel, in Zuid Afrika Volstruis genoemd, wordt op verschillende manieren bereid in de Culifairstand. Vanuit deze stand wordt dit heerlijke stukje vlees geserveerd met verschillende Zuid Afrikaanse gerechten zoals Potjiekos en andere bijgerechten.

Deze Culifairstand is mede tot stand gekomen door een goede samenwerking met Peter Batelaan van Managerie de Zeeger en de Alphense Stichting Stedenband Oudtshoorn. De speciaal daarvoor ingevlogen kok zal enkele heerlijke Zuid Afrikaanse gerechten met struisvogelvlees presenteren.Struisvogel op de menukaart tijdens de Alphense Restaurantweek. 

Volgens Nicolas Deswaef, de Belgische importeur van struisvogelvlees, is het een unieke mogelijkheid dit heerlijke vleesproduct tijdens Culinair Alphen te presenteren. Hij zegt dat het hoog tijd is dat Nederland en nu ook Alphen aan den Rijn kennis maakt met dit overheerlijke en gezonde stukje vlees uit Oudtshoorn. Hij ziet ook mogelijkheden om met retailers en toeleveringsbedrijven afspraken te maken zodat struisvogelvlees niet alleen rondom de kerstdagen in de schappen ligt, maar dat het dagelijks verkrijgbaar is. Ook wil hij de Alphense restaurateurs attenderen op de verschillende bereidingsmogelijkheden en ziet het voor hen als een uitdaging om tijdens de Alphense Restaurantweek in oktober, struisvogel op de menukaart te hebben.

Zang en dansgroep op Culinair en Jaarmarkt? 

Lluwellyn Coetzee van de gemeente Oudtshoorn zegt dat deze presentatie van struisvogelvlees volledig past in de doelstellingen van de Munisipaliteit (= gemeente) Oudtshoorn. Er zijn veel lokale producten die we willen en kunnen exporteren. Vanuit onze jarenlange samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn willen wij graag starten met ons product struisvogel. Maar wij zien ook kansen voor andere producten zoals wijn, zaden, mohair en kunst en art producten. Hij nodigt alle Alphenaren van harte uit om het grootste Kunstfeest van Zuid Afrika te bezoeken. Dit Oudtshoornse evenement dat meer dan een week duurt en waar alle vormen van kunst te zien zijn, is vele malen groter dan de Alphense Jaarmarkt zegt hij glimlachend. Graag had hij gezien dat vanuit Oudtshoorn een dans- en/of zanggroep ook op Culinair en op de Jaarmarkt, zou kunnen optreden. Helaas is dat dit jaar nog niet gelukt. Maar voor volgend jaar zijn er zeker mogelijkheden zegt hij.

Zuid Afrikaanse ambassadeur bezoekt Culinair.
Tijdens de officiële opening en sponsormeeting van Culinair Alphen 2014 op vrijdag 29 augustus zal ook de waarnemend ambassadeur van Zuid Afrika in Nederland aanwezig zijn. Mevrouw Anna-Maria Jojozi wil graag acte de présence geven aan dit culinaire evenement. Als zij daarvoor in de gelegenheid wordt gesteld zal zij zeker aandacht besteden aan de eeuwenoude banden met Nederland en de speciale band van Oudtshoorn met Alphen aan den Rijn. Maar ook zal zij wijzen op de onbegrensde mogelijkheden die Zuid Afrika biedt. Zuid Afrika is niet alleen een prachtig en gastvrij land voor toeristen maar heeft ook goede producten te exporteren, zoals het struisvogelvlees. Een product dat ideaal is voor iedereen die op zijn of haar gewicht wil letten. Het vlees is van nature vetarm en eiwitrijk. Ook bezit het een hoog ijzergehalte en is daardoor goed voor mensen met een zeer drukke en actieve baan. Het eten van struisvogelvlees draagt bij aan een gezonde leefstijl!

Struisvogelfarms en coöperatie in Oudtshoorn.
In Oudsthoorn is de coöperatie Klein Karoo International gevestigd. Deze coöperatie is ‘s werelds grootste producent van struisvogelvlees. De coöperatie werkt met ongeveer 250 struisvogelfarmers die zorg dragen voor de toelevering van goed doorvoede en gezonde loopvogels. Zuid Afrika is met 85 % marktaandeel wereldmarktleider in struisvogelvlees. 
De allereerste struisvogelfarms zijn ontstaan in 1864 rondom Oudtshoorn in de Klein Karoo. Dit gebied met een droog en zonnig klimaat is daarvoor de meeste geschikte locatie. Rond 1945 is de Coöperatie Klein Karoo International opgericht en exporteert nu internationaal ongeveer 65 % struisvogelproducten zoals vlees, leer en veren.Culinair Alphen een nieuwe uitdaging. 

In Europa wordt het struisvogelvlees geleverd door Klein Karoo Europe. Dit bedrijf is gevestigd in Brussel België. Van hier uit levert men struisvogelvlees aan Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Voor Nicolas Deswaef is Nederland en Alphen aan den Rijn een nieuwe uitdaging!

Deze bijdrage is geplaatst in Geen categorie. Bewaar de koppeling.

Een reactie op “Kop uit die Sand, eet Oudtshoorn Volstruis”

  1. Helen Butler zegt:

    What a wonderful privilege for Oudtshoorn to be part of the Stedenband relationship with Alphen aan den Rijn. Thank you for this opportunity to get involved with the Culinair and to showcase the ostrich and the health benefits of ostrich meat, which is an important part of the history of Oudtshoorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *